Home > Περιβάλλον > Xtreme τρόποι για να σωθεί ο πλανήτης

Xtreme τρόποι για να σωθεί ο πλανήτης

Μετά και από τις επιστημονικές συζητήσεις στα πλαίσια του πρόσφατου συνεδρίου στη Κοπεγχάγη ακούγονται διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 1. Βάφουμε τα πάντα με ανοιχτά χρώματα που προκαλούν αντανάκλαση φωτός. Επιστήμονες στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας διατύπωσαν αυτή την ιδέα, ως μια εύκολη λύση για μείωση του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Στο Παν/μιο του New South Wales, προτάθηκε ότι βάφοντας τιε σκεπές και τους δρόμους με άσπρο χρώμα και γενικά καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες με γυαλιστερά υλικά θα δίναμε μια ανάσα στο πλανήτη.
 2. Χτίζουμε ψεύτικα δέντρα. Στο Παν/μιο Columbia χτίζουν μεταλλικές κατασκευές 30 μέτρων που θα απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, θα τα υγροποιούν και θα τα αποθηκεύουν στο υπέδαφος. Με τον τρόπο αυτό, ένα τέτοιο δέντρο θα απορροφά 90.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
 3. Να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων. Όπως και αν ακούγεται αυτό, τα υπόγεια σπίτια καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, καθώς η θερμοκρασία όλο το χρόνο είναι σχεδόν σταθερή 12-15 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον τα σπίτια θα είναι ασφαλή και από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αναμοστρόβιλους κ.λπ. Παρομοίως η υποθαλάσσια ζωή που βλέπαμε στα έργα ίσως είναι μια ακόμη λύση!
 4. Ουρήστε στο μπάνιο σας! Οι βραζιλιάνοι ήρθαν με μία άκρως φθηνή ιδέα: ‘Χρησιμοποιήστε το μπάνιο σας σαν τουαλέτα’. Μια βραζιλιάνικη περιβαλλοντική ομάδα μέσω διαφημίσης στην TV, ενθαρρύνει τους πολίτες να σώζουν 1.000 γαλόνια νερό το χρόνο, απλά και μόνο ουρώντας στο μπάνιο! Δείτε το διαφημιστικό σποτ.
 5. Να γίνουμε Αγγλία. Μία ακόμα ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ‘αγγλικό περιβάλλον’, δημιουργώντας μεγάλα γκρι σύννεφα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. Επιστήμονες του Παν/μιου του Ενδιμβούργου προτείνουν τη δημιουργία ενός στόλου από 1.000 πλοία που θα εξατμίζουν το θαλλασινό νερό προς δημιουργεία ενός όγκου από σύννεφα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακλάται περίπου το 2% του ηλιακού φωτός.
 6. Ψεκασμός με θειϊκό οξύ. Το 1991, το ηφαίστειο Pinatubo στις Φιλιππίνες εξεράγη, αποβάλλοντας τεράστιες ποσότητες θειικού οξέος στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0.5 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρο τον πλανήτη την επόμενη χρονιά. Έτσι γερμανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck στο Μάϊντζ προτείνουν να εκτοξεύσουμε μεγάλες ποσότητες θειϊκών ενώσεων.. με αντάλλαγμα βέβαια την όξινη βροχή.
 7. Ασπίδα από σύννεφο σκόνης. Μια πολή ενδιαφέρουσα λύση έρχεται από το Παν/μιο της Iowa, όπου επιστήμονες προτείνουν  τov βομβαρδισμό κομήτη με πυρινικά όπλα έξω από την ατμόσφαιρα της γης, ώστε να δημιουργηθεί ένα γιγάντιο σύννεφο σκόνης που θα προκαλεί ηλιακές εκλήψεις, αρκετές ώρες το μήνα που θα απορροφούν περίπου 1% της ηλιακής ακτινοβολίας.
 8. Καθρέφτες στο διάστημα. Όπως ξέρουμε οι καθρέπτες ανακλούν τέλεια το φως και αυτή η παρατήρηση οδήγησε ερευνητές του Παν/μιου της Αριζόνα στο να σχεδιάσουν(όχι ακόμη να χτίσουν) τεράστιους καθρέφτες με περιφέρεια γύρω στα 2.000 χιλιόμετρα, που θα περιφέρονται γύρω από τη γη όπως οι δορυφόροι και θα ανακλούν περίπου το 2% της ηλιακής ακτινοβολίας. Παρομοίως άλλες προτάσεις, εκμεταλευόμενες την νανοτεχνολογία, αναφέρουν τη δημιουργία εκατομμυρίων μικρών καθρεφτών που θα έχουν την ίδια λειτουργία.
 9. Άλγη και Φυτοπλαγκτόν. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η ανάκλαση της ακτινοβολίας, αλλά η απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 50% των 69 δισεκατομμυριών τόνων διοξειδίου του άνθρακα που παράγει ο άνθρωπος φωτοσυντήθεται στη θάλασσα, οι επιστήμονες στα εργαστήρια Moss Landing Marine της Καλιφόρνια, προτείνουν να ‘ταίζουμε’ άλγη με ουσίες πλούσιες σε σίδηρο, ώστε να δημιουργηθούν τεράστια θαλάσσια λειβάδια απο αυτές που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

*Το υλικό του άρθρου είναι μίξη διάφορων ερευνών γύρω από το θέμα, αλλά η οργάνωση και το μεγαλύτερο του μέρος του βασίζεται σε άρθρο του mirror.co.uk.

Advertisements
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: